"Tłuszcze życia - sekret Omega 3 Omega 3 jest skoncentrowanym wyciągiem najważniejszych składników NNKT oleju z łososia, sardynki i makreli. Eskimosi na Grenlandii żywiąc się głównie darami morza: foki, ryby i owoce morza bogatymi w omega 3 uchodzą oni za najzdrowszych na świecie. Nieznane są im choroby spowodowane nadmiarem cholesterolu. [...]
Ekhm... Krótki wykład nt. gazów, bakterii oraz roślin strączkowych Wydzielanie gazow jest czyms normalnym w procesie trawienia. Resztki pokarmu, ktore nie zostaly strawione w jelicie cienkim przesuwane sa dalej do okreznicy, a tam sa fermentowane przez bakterie beztlenowe; do produktow tej fermentacji zaliczaja sie takze gazy, np. metan, [...]
Zanim zjawi się tu któraś z Modek, to może na wstępie poczytaj sobie - http://www.sfd.pl/-t752315.html i wklej michę bez warzyw (wpisuj tylko korzeniowe i strączkowe), chyba, że dostaniesz takie polecenie od Modek. Na forum Moderatorki zalecają ograniczenie nabiału do ok. 150 gram na dzień i szukanie źródeł białka w bardziej wartościowych [...]
no ale dosyc spora, przynajmniej objetosciowo :), wiec wliczamy tylko i wylacznie rosliny straczkowe? Wliczasz jak Ci wygodniej. Można różnie. Ja bym wliczał tylko strączkowe.
[...] ale rozumiem że nie każde białko jest zbudowane z wszystkich 22 bo byłoby zbyt pięknie. Czy mam rację ? 2.) Wyczytałem że aminogram zawierają rośliny - głównie orzechy i rosliny strączkowe...czy aminogram jest też w białkach pochodzenia zwierzęcego ? 3.) Jakie są (3 - 5) najcenniejszych pod tym względem roślin strączkowych ? 4.) Wartość [...]
Mam jeszcze pytania dwa : - czy warzywa faktycznie trzeba ograniczać czy nie? Wiem że to w większości błonnik, ale czy ten błonnik wlicza się do dziennych ww czy nie? To zależy od wielu czynników. Błonnik ma kilka rodzajów, także trzeba uważać. Najlepiej spożywać mniej niż 50g węglowodanów całkowicie. Warzywa mogą też negatywnie wpływać na nasze [...]
Cytat: W ciągu trzech dni ultramana zawodnicy pokonują 10 km wpław i 420 km na rowerze i podwójny maraton. Adam Sułowski w liście do organizatorów napisał, że nie ma tak dużego doświadczenia jak inni, ale jeśli go zaproszą do Walii, to "skopie parę tyłków", bo ma zajawkę na triathlon, nigdy się nie poddaje i jest weganinem. "You are welcome" - [...]
MAGNEZ MANGAN MIEDZ MOLIBDEN POTAS Magnez agnez, którego ilość w organiźmie ocenia się na około 25 gramów jest składnikiem mineralnym koniecznym do metabolizmu wapnia, fosforu, sodu, potasu i witaminy C. Odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni w tym mięśnia sercowego, utrzymuje normalny rytm serca. Wpływa na pobudliwość [...]
15.5.2018 Dziś zacząłem to koło ósmej. 1. Żołnierskie 20 kg x 5 20 kg x 5 30 kg x 5 40 kg x 10 Plus 3 powtórzenia i zwiększamy obciążenie. 2. Wiosło, podchwyt 50 kg x 5 70 kg x 5 80 kg x 10 Plus 5 kila i nadal 10 powt. 3. Przysiad tylny 40 kg x 5 60 kg x 5 75 kg x 10 Plus 5 kg i znów 10 powt. Czyli jest dobrze. Dalsza część programu mniej na [...]
>>> Wiem, że ilość białka powinna wynosić 1,5 - 2 gramy na 1kg masy ciała. Ile w tym przedziale powinno być zwierzęcego w diecie by efektywnie rozwijać masę mięśniową? Tylko białko białku nierówne... Niekoniecznie chodzi o 1,5-2g białka jako takiego, ale białka tak zwanego "pełnowartościowego", czyli zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu, materiałem do budowy mięśni, tkanki łącznej, skóry, włosów i innych ważnych tkanek. Białka z pożywienia, dostarczane przez mięso, drób, ryby, produkty pełnoziarniste, jajka, rośliny strączkowe i niektóre rodzaje warzyw, są rozszczepiane do aminokwasów. Dzienne zapotrzebowanie na białko u dorosłego [...]
Witamina C - suplementuję, w formie kwasu L-askorbinowego w proszku, ok 1-2g dziennie, ale nie codziennie przez cały rok. Witaminy A najwięcej ma wątróbka kurczaka, bo ponad 1500mcg na 100g produktu. Witaminy A według fitatu dostarczam jako jedynej obok magnezu w ilościach rekomendowanych (miesięcznie 22 tys mcg, co daje 733 mcg dziennie). [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/4a02d1940aca4542b1eea9f9c9bdaf75.png Dziękuję za wybranie mnie do testu „RÓB FORMĘ NA LATO Z HI TEC” Z pewnością dam z siebie wszystko co mogę, aby osiągnąć założony cel. Pozostałym uczestniczkom i uczestnikom życzę powodzenia, wytrwałości i realizacji wszystkiego do czego dążą. DANE: Wiek: 28 lat Wzrost: 164 cm Staż [...]
Kontynuując temat, ponieważ jest pod pewnymi teoretycznymi względami ciekawy, porozmawiajmy o niezbędnych mikroelementach - witaminach i minerałach. Osteoporoza i braki wapnia występują najpowszechniej w tych społecznościach gdzie spożycie nabiału i mięsa jest największe. Widzisz, ten "argument", i to używając identycznych sformułowań powtarzany [...]
Hej :) Jesteśmy w tym samym wieku i ja też jestem tu niedługo, ale zanim założyłam wątek poczytałam najważniejsze artykułu, a lektury i mądrości zawartej na tym forum starczy Ci na pewno na długo, koniecznie musisz sobie przyswoić to: http://www.sfd.pl/Koncepcja_i_regulamin_dzia%C5%82u-t666947.html Co masz jeść? Też napisane czarno na białym: [...]
[...] termiczna znacznie zmniejsza przyswajanie bialka z produktu. mieso, jajka poza wyjatkowymi potrawami spozywa sie po powaznej obrobce termicznej (gotowanie, smazenie). rosliny czesto spozywa sie surowe. druga sprawa: pod slowem "przyswajalnosc" w twoich statystykach ukrywa sie "odpowiedni aminogram" czyli profil [...]
Chcialam o tym poszukac,ale widze,ze glownie sa podawane zrodla estrogenow w roslniach czylu fitoestrogeny. "Roślinne estrogeny występują niemal w 300 gatunkach roślin. Najbardziej dla nas dostępne są przyprawy (m.in. anyż, czosnek, kminek, koper, pietruszka), rośliny strączkowe (np. soja, groch, soczewica), ziarna (jęczmień, pszenica, żyto, [...]
no no no... będziesz sie tłumaczyć później jak 410 wróci Powiedz jak Ci minął dzień... treningowy oczywiści Rośliny strączkowe nie powinny być jedzone za często, bo są ciężko strawne i wiatropędne Zmieniony przez - Rafał_B w dniu 2008-12-02 21:11:31